DEÜ-Yunan Ve Roma Dönemleri Seramiği Kursları

Neolitik dönemde insanların çanak çömlek yapımını öğrenmesi ile birlikte pişmiş toprak ürünler günümüze kadar önemini işlerliğini korumuştur. Her dönemde uygarlıklar kendi gelenekleri ve olanakları dâhilinde seramik üretiminde bulunmuşlardır. 

Yunan uygarlığında seramik sanatı son derece gelişkin bir çizgi izlemektedir. İ.Ö. 2.binli yıllarda Girit Minos kültürü ve seramikleri ile bilinmeye başlayan Yunan seramik sanatı kendi içerisinde birçok döneme sahiptir. Bu dönemlerde Minos Seramiği, Geometrik dönem, Orientalizan dönem, Klasik Dönem, Hellenistik dönem olarak nitelendirilmekte ve bu dönemlerde değişen yaşam şekilleri ve farklı gelenekler, farklı türlerin üretilerek ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Programın Amacı:

Bu programa katılan katılımcılara Yunan ve Roma seramikleri hakkında bilgiler vererek bu uygarlıkların günlük hayatları ile ilgili detaylı bilgiler verebilmektir. Ayrıca bu kültürlerin yemek kültürleri, pişmiş topraktan ürünleri kullanım şekilleri hakkında bilgiler vererek dinle ve diğer unsurlar ile de ilişki kurulmasını sağlamaktır. Katılımcıların Yunan ve Roma toplumlarının gündelik yaşamlarına yolculuk yaparak tanıyabilmeleri amaçlanmaktadır.

İçerik:

Yunan ve Roma seramik kursları tamamı ile bilgi üzerine kurulu bir kurstur. Bu kursta seramik yapımı değil antik dönemdeki seramiğin yapım teknikleri ve seramik türleri hakkında teorik bilgiler verilmektedir. İ.Ö.2.bin Girit Minos Uygarlığının seramik geleneği ile başlayarak İ.S.5 yüzyıla kadar Anadolu’da ve Kıta Yunanistan’da ortaya çıkan tüm seramik türleri, üretim biçimleri ve kullanılan araç gereçler hakkında bilgi kurs içeriğini oluşturmaktadır.

Kazanımlar:

Katılımcıların öncelikle Yunan ve Roma seramikleri hakkında bilgi edinimlerini kazanmaları beklenmektedir.

Yunan ve Roma dönemlerinde günlük yaşam, yemek kültürü, dini inanışları ve seramikle ilişkisi hakkında bilgiler edinmeleri hedeflenmektedir.

Arkeolog, sanat tarihçi, kolleksiyoner katılımcıların her döneme hakim olan seramik türleri hakkında bilgi edinmeleri ve onları tanıyabilmelerine yönelik ipuçlarını ve stil özelliklerini öğrenebilmeleri kazanımlarını edinmeleri beklenmektedir.

Seramik bölümü öğrencilerinin seramiğin ilk üretim teknikleri, fırınlama biçimleri, fırın şekilleri, form tipleri hakkında bilgi edinerek kendi üretimleri için farklı bakış açıları kazanımlarının edinmeleri beklenmektedir. Ayrıca seramiğin geçirdiği tarihsel süreçteki gelişimi öğrenmelerinin kazanımları hedeflenmektedir.

Hedef Kitle:

Yunan ve Roma seramiği kurslarına, Yunan ve Roma seramiği konusunda eksikleri olan Arkeoloji bölümü öğrencileri katılabilir.

Arkeoloji bölümünde lisans üzeri (Y.Lisans, Doktora) eğitim yapan öğrenciler katılabilir.

Yunan ve Roma seramiği kurslarına, seramik sanatçıları katılabilecektir. 

Güzel Sanatlar Fakültesi seramik ve ilgili bölümlerinde eğitim gören öğrenciler katılabilecektir. Güzel sanatlar fakültesinde lisans üzeri (Y.Lisans, Doktora) eğitim yapan öğrenciler katılabilir.

Program Süresi:

Program süresi: İki ay (Haftada iki gün)

Teori: 30 saat – Uygulama: 20 saat (Toplam: 50 Saat)

Teori dersleri haftada iki gün toplam yedi saat olarak yapılmaktadır. Uygulama dersleri Pazar günü gerçekleşmektedir. Anadolu’daki ve Kıta Yunanistan’da antik kentleri ve müzeleri kapsayan gezi uygulamaları yapılacaktır.

DEÜ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ- DESEM

DEÜ Rektörlük Binası / Cumhuriyet Bulv. No : 144 – Alsancak – İZMİR.

TEL.: 0232 422 29 46 – 0232 412 10 85

E-MAIL: desem@deu.edu.tr

DETAYLI BİLGİ https://desem.deu.edu.tr/tr/yunan-ve-roma-donemleri-seramigi-kursu/

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s